tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

Tarja Pitkänen - 03.09.2015 23:21

Harjavallan seurakuntapastori Reijo Ahteela piti yhden illan sovittelevimmista puheenvuoroista Satalinnan vastaanottokeskuksen tiloissa, joka pidettiin asukastilaisuutena Harjavallan vastaanottokeskuksen perustamisen takia. On ymmärrettävää, että tällainen uusi tilanne Harjavallassa aiheuttaa pelkoa mutta kuka voi kuvitella rakentavansa sellaisen maailman, jossa olisi turvassa. On siis opittava elämään tulevaisuudessa tämänkaltaisten maahanmuuttovirtojen kanssa. Ahteela tietää miten rasismi heitti pitkän varjonsa lasten elämään esimerkiksi silloin kun karjalaiset joutuivat äkillisesti evakkoreissulle ja he joutuivat elämään suomalaisten maanmiehiensä armoilla. Esimerkkinä kulttuurien sulautuneisuudesta, hän kertoi, että hän ei joutunut kertaakaan rasistiseen käsittelyyn vaikka hän eli 12 vuotta eri kulttuureissa. Nuori äiti muistutti omasta puolestaan, että aikuisten vihapuheet ja asenteet pelottavat lapsia ja ne saattavat tarttua heihinkin. Hän ei halua, että hänen lapsensa joutuvat sellaiseen ilmapiiriin.

Harjavallassa on hiljan pidetty yleisötilaisuus Satalinnan vastaanottokeskuksen perustamisen takia. Harjavaltalaiset ovat kertoneet, että tunnelmat ja puheenvuorot olivat olleet kiihtyneitä silloin verrattuna tämän illan keskusteluun. Toki yleisöstä heitettiin tänäänkin puheenvuoroja, että miksi vastaanottokeskuksessa on enemmän miehiä kuin naisia taikka perheitä. Yleisön joukosta ihmeteltiin, että miksi ollenkaan tarvitaan vapaaehtoisia SPR:n avustajia. Eivätkö muukalaiset voi itse kerätä sänkynsä? Mutta silloin kun turvapaikanhakijat kävelevät tiellä hyvin leveästi he kuitenkin tarvitsisivat ohjaajan. Että ei täällä Suomessa saa kävellä leveästi kun on muualta. Ja entäpä sitten kun turvapaikan hakija saa vain 260 €uroa elämiseen? Epäilyä syntyi, että he eivät osaisi käyttää rahoja säästeliäästi ja mistä sitten saataisiin lisärahaa.

Vastaanottokeskuksen johtaja Juho Suoramaa, jolla on pitkä kokemus pakolaistyöstä, tyynnyttelee kysyjiä. Hän sanoo, että rahojen loppuminen on harvinaista. Lisäksi hän kertoi, että he saavat pian tulkkeja, jotka voivat tähdentää mikä on soveliasta ja mikä ei. Mutta ei siinä tulkkikaan auta liennyttämään niiden mieliä joita koko asia risoo suunnattomasti. T-paita ja farkut olivat kertakaikkiaan liian fiksuja vaatteita (SK, kuva) erään kantasuomalaisen mielestä ja varsinkin oi – kun ne olivat kahden komean muukalaismiehen päällä.

Juho Suoramaa on illan päättyessä iloinen. Hän kiittelee SPR:n vapaaehtoisia. Hän on todella tyytyväinen monista yhteydenotoista ja siitä, että suomalaiset ovat kannustaneet eri tavoin. Aivan hiljan häneen on ottanut yhteyttä Jussi Holmi niminen henkilö. Holmi on luvannut tuoda aktiviteetteja asukkaille esim. futista tai urheilua. Poikkean tuttavani kanssa illan päätteeksi vaihtamaan ulkona muutaman sanan Satalinnan asukkaiden kanssa. He kertovat hyvällä englanninkielellä, että he tulevat Somaliasta, Irakista ja Gazan alueelta, jos ymmärsin oikein. He näyttävät iloisilta ja sanovat, että on rauhallista. Sanon nuorille miehille lopuksi, että muistakaa edetä teillä jonomuodostelmassa älkääkä tervehtikö nuoria naisia iloisesti. Vanhoja naisia uskallatte tervehtiä sillä heistä ei väliä eikä tule kateutta. He ymmärsivät.