tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

Tarja Pitkänen - 21.06.2015 11:49

Yhtenä päivänä se tuli ystävällisen petollisena kokoukseeni. Se oli sellainen täti – yksi niistä, joilla on kaikki valta kehtysvammaisten js muiden hädässä olevien yli. Se päivä muutti elämäni suunnan. Siinä se istui ja välkytteli hampaitaan. Hän yllätti minut, isäni sekä äitini koska hän tuli pyytämättä. Keskuslaitoksesta tullaan näköjään kysymättä lupaa. Siellä on sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät kunnioita kehitysvammaisten ja omaisten mielipiteitä. Täti sanoi alentuvalla äänensävyllä . . . kuulehan Venla. . . ja sitä sun tätä. Sitten se hyökkäsi. Hän sanoi, että tästä edes sinun omahoitajasi hoitaa asiat puolestasi. Ei sinun äitisi eikä isäsi. Pakotettiin siis omahoitajakin Antinkartanon keskuslaitoksen rengiksi. Niinpä asuntolan omahoitaja yritti duunata henkilökohtaisen tuntiavustajani tuntimäärän laikisääteiselle tasolle.

Siitä tuli kehno paperi mutta seuraavalle sosiaalityöntekijälle se oli helppo nakki kumota avustajan tuntimäärä. Tuohon aikaan kehitysvammaiset kääntyivät lakimies Sampo Löf-Rezessyn puoleen Tampereen Tulppaanitalossa henkilökohtaisten avustajien sekä lakisääteisen tuntimäärän takia. Niin mekin teimme. Istuimme kasvokkain lakimiehen kanssa Tampereella. Tuntui hyvältä sossutätien pompottelun ja KSATHKY:n yhtymähallituksen väärän päätöksen jälkeen voittaa taistelu yhden lakimiehen avulla ja Turun hallinto-oikeuden päätöksellä. Tähän jouduttiin kun täti numero yksi rupesi sohloomaan asioissani. Kotiväelle tuli paljon ylimääräistä työtä hänen ja muiden takia.
http://www.kvtl.fi/fi/yhteystiedot/

Toisen kerran näitä asiantuntijanaisia tuli kaksi kokoukseeni, taaskin kysymättä lupaa. Se vanha tuttu ja uusi hämmästyttivät minua kovin sillä hampaat välkkyivät kilpaa hymystä ja kynnet kiilsivät. Heillä oli mielestänsä iloista asiaa tällä kertaa. Kokous meni ranttaliksi sillä naiset availivat karttojaan ja kertoivat uusia asumisen tuulia. Oli oikein kaksi ovea tarjolla tulevassa asunnossa. He antoivat ymmärtää, että he etsiskelivät käveleviä asukkaita. Sanoin, että en ole kiinnostunut. Ei uskottu eikä kirjattu ylös. Mitä ei siis ole kirjattu ylös, sitä ei ole sanottu. Tällä asenteella, että vammaisten tahtoa ei kuulla eikä kirjata ylös on kautta aikojen saatu sorrettua heitä. Vammaisten mielipiteellä ei ole siis mitään arvoa. Kohta huomasin, että asuin uudessa asuntolassa. Wow! Siellä olivat ne kaksi ovea, joista oli hehkutettu vuosikausia kuin jostain uudesta uutta mullistavasta keksinnöstä.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015062119903639_uu.shtml

Toisesta asuntolan ovesta mentiin ulos ja toisesta ovesta he tulivat sisään kouluttamaan minua. He yrittivät opettaa minua taitavaksi ja ripeäksi ”niinko normaaliksi ihmiseksi”. Minun ja kaikkien asukkaiden pitää käsittää, että valvova yökkö on väsynyt. Koska minulla on vakava sairaus, he päättivät lähettää minut sairaalaan yhtäkkiä. Sairaala lähetti minut takaisin puolen yön aikaan mutta minä en olisi saanut mennä omasta ovestani sisään omaan kotiini. Ei se mikään koti ollut ollutkaan verrattuna ensimmäiseen ja toiseen sekä omaan lapsuudenkotiini. Senjälkeen ”kaksiovisessa” asuntolassa pidettiin hätäkokous ja minut aiottiin laitoshoitoon. Taas siellä kokouksessa istui hän, se ensimmäinen täti, joka oli aloittaanut elämänhallintani. En parantunut laitoshoidossa mutta pääsin jälleen uuteen kotiin. Siellä minä viihdyin mutta minun piti mennä taas kesähoitoon laitokseen. Se oli sietämätöntä ja hävytöntä käsittelyä minua kohtaan. Tätä minä en unohda koskaan.

Kesälaitoshoidosta minä pääsin läheiseni avulla turvaan ja onneksi minä satuin pääsemään toiseen sairaanhoitopiiriin saamaan oikeaa hoitoa sairauteeni. Tuntui, että pääsin pakoon sellaisten ihmisten kynsistä, jolla ei ole sydäntä eikä omaa tuntoa. Heitä on jo liikaa. He tekevät vammaisten elämän sietämättömäksi. Saa nähdä kuinka minun käy tässä elämässä. Onneksi minulla on vielä läheiseni olemassa. Nyt minä voimaannun päivä päivältä ja minä tunnen, että elän taas.
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194984650770/artikkeli/huostaanotosta+vahingonkorvauksia+satakunnassa.html
Korjattu yksi lause blogitekstissä 27.6.2015.