tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

Tarja Pitkänen - 01.04.2015 11:20

Puolueiden vaalipaneeli, Kokemäen vanha yhteiskoulu ti 31.3.2015
Juontaja Juhani Seppälä, puheenvuoro-lukkari Riikka Huhtanen

Tiistain vaalipanelissa Satakunnan ja Suomen pelastuspuheet saivat alusta asti vauhtia kun Laura Huhtasaari (ps) löi pöytään kehitysapujen haitat köyhälle Suomelle. Lisäksi hän muistutti vanhoista synneistä eli roskapankkien tukemisesta Kreikan ilmitulleen kriisin aikaan. Laura, joka pystyy kiihdyttämään puheensa nollasta sataan kuten Ville Niinistö, antoi kuulua ”madon luvut”. Outi Kontio (kok) ei tarttunut millään tavoin Lauran koukkuun vaan esitti, että oppimisen pohja luodaan varhiskasvatuksessa, perusopetus on tulevaisuuden tae ja toisen- sekä korkea-asteen koulutus ovat Satakunnan alueen menestystekijöitä. Kierteessä ollaan, totesi Juha Korkeaoja (kesk.). Talous täytyy saada kuntoon kokemuksella ja osaamisella. Arto Lehkamo (kd) maalasi mustalla siveltimellä: Suomi tulee romahtamaan. Homolakeja ei tule hyväksyä.

Oltuaan ensin synkällä päällä, Lehkamo piristyi sittemmin: Hän esitti järkeviä ajatuksia yrittäjyydestä: Työvoimatoimisto ei voi tuosta vain painostaa yritystoimintaan, yrittäjä tarvitsee yritysidean ja varmaankin Lehkamo ajatteli nelikenttäanalyysiä miten yritys toimisi. Kokemäen Riikka Huhtanen yritti rajoittaa puheenvuorot sopivan mittaiseksi: Hän onnistui. Vahinko, että Lehkamolta jäi kysymättä miten pienyritykset saavat lainaa nykyisin. Hän muistutti, että yritys tarvitsee tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa. Kaikki kansanedustajaehdokkaat esittivät hyvin selkeitä ja todellisuudentajuisia ajatuksia yrittäjyydestä. Joten: Tässä olisi tulevalle pääministeri Sipilälle erinomainen työllisyyspelastustiimi Satakunnasta!

Juhani Seppälällä oli kertakaikkiaan mestarin otteet kun hän alusti kysymyksensä mistä tahansa aiheesta. Suuria ja pienempiä aiheita riitti. Esimerkiksi työperäinen maahanmuutto ja pakolaispolitiikka. Ovatko ne Suomen ja Satakunnan selviämistarinoita? Milloin on ollut liikaa työperäisiä maahanmuuttajia esim Eurajoen ydinvoimalassa ja milloin taas uusi yksikkö lisäisi työllisyyttä mutta kenelle se toisi töitä. Furuholm jyrähti maahanmuutosta. Hän muisteli, että useita hänen sukulaisiaan oli siirtynyt töihin Ruotsiin aiemmin. He olivat selviytyjiä. Ulkomaalaisten alipalkkaus on täysin väärin, 1.80 €uron tuntipalkka ei ole laillista. Pakolaisia ja maahanmuuttajia saa tulla Furuholmin mielestä. Merikapteeni Claes Tigerstedtin (rkp) sanoi, että pakolaisia voi tulla, Reijo Nummikari oli samoilla linjoilla. Hän kertoi, että Harjavaltaan on otettu muutamia. Outi Kontion mielestä maahanmuuttajia saa tulla mutta meillä Suomessa on oppimista tässä asiassa.

Laura Huhtasaari pysyi ps:n tunnetuilla linjoilla maahanmuutosta mutta hän ei syttynyt roihuun. Maahanmuutto ei ole päivänpolttava aihe. Se ei ole myöskään asia, joka pitäisi lakaista maton alle. Maahanmuutto on siis suurta rikkautta kun me suomalaiset työttömät (blogistin mielipide) poistumme ulkomaille töihin mutta se ei ole niin suurta rikkautta jos me otamme Suomeen työntekijöitä. Työnantajista on pulaa, mainitsee Laura Huhtasaari. Juha Korkeaojan elämänkokemuksen mukaan maahanmuuttajia tulee ja pakolaisia otetaan niinkuin kiintiössä sanotaan. Arto Lehkamo kaipaa kristittyjä pakolaisia. Tämän jälkeen tunsin itseni sangen vääräksi ihmiseksi vaikka minut on kastettu. Tällä Arton asenteella en olisi pärjännyt missään paikoissa joissa olen ollut töissä. Tarjolla on ollut muslimeja, katolisia, ortodokseja, adventisteja, helluntaiuskovaisia sekä monen suunnan uskovaisia työkavereita. En ole koskaan kysynyt keneltäkään oletko kastettu, oletko kristitty ja oletko uskossa. Kun minulta taas on kysytty oletko uskossa, olen vastannut: Taistelen uskon ja epäuskon välillä.

Kokemäkeläinen Mikko Laiho, esitti oman kokemuksensa siitä miten ennen aikaan mentiin töihin 15-vuotiaana. Laiho ihmetteli, eikö meilläkin voisi ottaa nuoria töihn sinne missä töitä on. Se tiedetään, että Laiho on käynyt Norjan opeissa ja töissä itsekin Siellä otetaan lähes kaikki halukkaat töihin. Siihen perustuu osittain Ruotsin ja Norjan talouden vakaus, että maahanmuuttajille ja omille annetaan töitä ilman esteitä. Siellä ihmiset kelpaavat aluksi ns hanttihommiin, joita meillä Suomessakin tehtiin kauan sitten. Outin (kok) mielestä Laiholla oli hyvä puheenvuoro. Mielestäni Outi Kontion monet ajatukset edustavat useimmiten Ruotsin sosialidemokraattien ajatusmaailmaa. Kun juttelin hänen kanssaan paneelin jälkeen tuntui siltä kuin olisin ollut Ruotsin kansankodissa. Kansanedustajaehdokkailla oli siis työvoiman liikkuvuuteen ja pakolaisuuteen nähden hyvin myönteinen asenne mutta työvoiman liikkuvuus vaatii tilannekohtaista menettelyä ja valvontaa. Suomen ääripäiden kielteinen ulkomaalaisuusasenne näkyy ja kuuluu somessa mutta se ei edusta onneksi koko Suomen kansan mielipidettä. Asenne on valinta