tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

Asiani koskee ympärivuorokautisessa hoidossa eläviä vanhuksia ja omaisten vierailumahdollisuuksia turvallisesti. Tässä vaiheessa vierailukieltojen koko tilanne on maassa sekava. Hyvään suuntaan on menty, mutta monin paikoin on vielä ankaraa vanhusten varjelua omaisilta.

 

Vierailukiellon väärinymmärrys kiellon pysyväisestä luonteesta ohjaa monin paikoin vierailikäytäntöjä. Siitä huolimatta, että eduskunnan oikeusapulaismies Maija Sakslin on asiaa valottanut. Aluksi oli ymmärrettävää, että kahden kuukauden rajoitus tehtiin, sillä silloin ei ollut suojalaitteita, eikä itse koronan vaarallisuutta tai tarttuvuutta voitu tietää. Pelko valtasi ihmiset. Ja suuri murhe tuli laitosvanhusten omaisille, etenkin puolisoille, lapsillekin ja lapsenlapsille kun korona näytti levinneen vanhainkoteihin ja valtiovallan ankarat säännöt tulivat voimaan.

 

Asteittain pitäisi siirtyä ulkovierailuista sisätiloihin. Samoin hoitajien toimiminen välimiehenä koko vierailun ajan on aiheen lopettaa. Seuraava käytäntö on kaikkein turvallisin tapa toteuttaa vierailu vanhuksen luona, omassa huoneessa. Omaisen tulee soittaa vanhainkotiin mihin kellonaikaan hän tai kaksikin omaista saapuu paikalle. Oven ulkopuolella kumpikin laittaa kasvomaskin paikalleen.

 

Hoitajan tulee olla oven vaiheella ja välttämätöntä on pysyä mahdollisimman kaukana vierailijoista. Mitään keskusteluja ei kuulu käydä vierailun aikana. Vierailijat käyvät sisään ja kulkevat ripeästi ja pysähtymättä suoraan omaisen huoneeseen. Silloin maskin voi ottaa pois ja laittaa muovipussiin. Pussi suljetaan hygienian sääntöjen mukaan.

 

Sitten omaisen ja vanhuksen annetaan olla rauhassa yksityisyyden suojaakin kunnioittaen. Hoitajat ovat laskennallisesti suurempi tartuttajajoukko kuin omaiset. Siksi yksityishuoneessa ei saa olla muita kuin omainen ja vanhus. Tämä käytäntö on voimassa norjalaisissa vanhainkodeissa lukuunottamatta sitä, että omaiset eivät käytä maskeja ja käsineitä.

 

Kaikki ongelmat voidaan ratkaista - Martti Ahtisaari -

Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)

 

Koronan säikähdyttämä valtiovalta ja virkamieskoneisto näyttää jääneen pelkomielentilaan. Toistetaan koko ajan uhkia koronasta. Se on yksi pelottelemisen tehokas keino. Satakunnan Kansa on otsikoinut vielä (4.9.2020) Krista Kiurun väläytelleen, että epidemian laajentuessa koko väestöön kohdistettaisiin rajoituksia viimeisenä keinona. Se uskon,että tältä valtiovallalta se käy suruttomasti, pahiten he tekivät sitä kun ympärivuorokautisista hoivavanhuksista tehtiin arvottomia ja lainsuojattomia. Kyllä katosi luottamus demokratiaan ja ihmisoikeusvaltioon.

Niin, vierailukiellolla hoivalaitokseen tapahtui mieletön riisto vanhusten perusoikeuksiin: Laeissa sanotaan: Jokaisella on oikeus elämään ja henkilökohtaiseen vapauteen, yksityiselämään, kunniaan ja kotirauhaan, ihmisarvon loukkaamattomuuteen ja yksilön vapauteen. Kaikki nämä poljettiin omien maanmiehien toimesta alimmaiseen hornaan. Vierailukiellossa yhdeltä kansanosalta, vanhuksilta ja heidän omaisensa evättiin pahimmoillaan ihmisyys: Yksinäisyys, kärsimys, ikävä ja ahdistus on ollut jokapäiväistä maaliskuusta asti tähän saakka. Tälle kaikelle valtiovalta ja koko eduskunta, poliittinen värikartta sekä kirkko työntekijöineen ja vieläpä kristilliset ovat ummistaneet silmänsä. Mutta annas olla kun vaalit lähestyvät: Silloin riittää kavereita. Vanhuksillekin.

 

Tässä vaiheessa eduskunnasta pitäisi kuulua toivon sanoja ja tekoja. Koko eduskunnasta. Valtiovallan ei pidä jakaa suurpiirteisesti rahoja vaan sen pitää selvittää mitkä yritykset joutuivat lopettamaan juuri hallityksen estojen tai koronan takia. Minkälaisia elämänmurheita kaatumaisillaan olevilla yrityksillä nyt on? Esimerkkejä on monia. Ensinnäkin virkamiesvallalla kaadettiin 25 vuotta toiminut vanhusten hyvinvoinnista vastannut yritys. Kokoontumisrajoituksilla vietiin pohja matkailuyrityksiltä samoin matkustuskielloilla eri maiden välillä. Hää- ja juhlapalvelujen yrittäjät eivät ole kuin entisaikaisten pitopalvelujen yrittäjiä vaan ihmisiä, joilla on paljon yhdysryhmää liiketoimintansa ympärillä suurempienkin tilaisuuksien järjestämisessa. On aika vapauttaa toimimaan kaikki, myöskin artistien esiintymiset ja urheilutilaisuudet.

 

Jollei hallituksen fiilaaminen ja holhoaminen yleisötapahtumien rajoituksiin kohta lopu sen seurauksena monilla yrittäjillä on edessä hornankattila. Se vie monet heikkoon sosiaaliseen ja taloudelliseen tilaan, huonoon syntyvyyteen ja perhetragedioihin. Yhteiskunnan normalisoiminen on aloitettava pian tai lukuisat ihmiset, aiemmin varalliset ja onnellisetkin joutuvat ahdinkoon. Se on sitä suurta kurjuutta, jota kenenkään ei pitäisi kokea. Jollei ei saa harjoittaa elinkeinoaan siitä on lyhyt matka kerjäläiseksi Kelan luukulle.

 

Jos tämä sama meno jatkuu kohta on tämänkin hallituksen kohdalla totta: ”On herrain helppo lakejansa lyödä sillä ei ne niitä koske kuitenkaan”. (Irwin Goodman)

Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)

Korona syyksi on sysitty vanhusten eristäminen vierailukiellolla omaisista ja muusta yhteiskunnasta kuukausiksi. Oikeat syylliset, kokonainen legioona kuten THL, STM ja Valvira kelluvat omassa keitoksessaan – ei kenenkään oikeusvaltioperiaatteiden pohjalta. Nyt toteutettu eduskunnan apulaisoikeusmies Maija Sakslinin moittima virheellinen ja lainvastainen vierailikielto on mielestäni pahempi kuin entisajan vaivaistalomeininki. Nykyisen vierailukiellon käytännön toteutus on ollut häpäisevää ja ihmisen perusoikeuksia loukkaavaa.

 

Olisi luullut, että näin ei milloinkaan käy kun SDP on hallituksessa. Vaalisloganissa luvattiin: Pidetään kaikista huolta. Tämä lupaus on rikottu pahasti. Olen erittäin pettynyt. Ei ole kauaakaan siitä kun pääministeri Sanna Marin puolusti ihmisyyttä Al-Holin leirin lapsille ja kouli samalla rääväkkäsuista kansanedustajajoukkoa. Ei ole kauaa siitäkään kun Krista Kiuru puhui kauniisti Keski-Porin kirkon maahanmuuttotilaisuudessa ihmisarvon loukkaamattomuudesta ja luovuttamattomuudesta. Mitä sosiaalidemokratian hienoille periaatteille on tapahtumassa? Eikö teitä pelota? Eikö teitä hävetä?

 

Kaksi edellämainittua ministeriä sattuvat olemaan sosiaalidemokraatteja, kansliapäällikkö Kirsi Varhila mukaanlukien. Heille ensisijaisesti valaistukseksi voin vain lähettää terveisiä puoluetoverinne ja juristi Sakari Timosen sanoin:”Kaikilla on tässä maassa oikeus ihmisarvoiseen elämään samoilla perusteilla.” ( Blogi 31.1.2016)

 

Entäpä vanhusten tilanne nyt? Vieläkin siis joissain vanhuslaitoksissa Suomessa tehdään övervaltaa paikallistason hoitojohtajien toimesta. Hoitajat on laitettu vartioimaan omaisten ja vanhusten välillä. Niinkin on ollut, että hoitajat ovat itse ilman suojalaitteita mutta omaisen täytyy tulla huputettuna jos on päässyt kuolevan vanhuksen huoneeseen. Ja ne metrit, ne metrit! No, eihän tästä muuta enää puutu kuin karttakeppi, jolla vielä napautettaisiin omaisen sormille jos hän uskaltaisikin koskea vanhustaan omalla puhtaalla kädellään.

 

Suomen korkeinta virkakoneistoa ei tunnu hetkauttavan vanhusten ihmisarvoinen elämä, ei sen sanansaattajaa Kirsi Varhilaa eikä ministeri Kiurua. Yhtäkään myötätunnon ja toivon sanaa ei ole lähetetty, että tämä piinanomainen vierailukielto päättyisi. Varsinkin ministeri Kiurun töräyttelyt ovat olleet sellaisia, että minun ikääni tulleita ihmisiä hirvittää mitkä olot meille järjestetään vanhuudessa.

 

Kulkutaudit eivät ainakaan tähän lopu. Ja jos tämän valtakoneiston ylivallan annetaan jatkua, influenssarokotukset tulevat olemaan pakko kaikille. Niin, en ole milloinkaan ottanut – enkä ota – herra paratkoon! Suomiko oikeusvaltio? Koronavauhkous sekä vanhuksiin ja omaisiin kohdistunut piinaaminen tuli jäädäkseen monin paikoin Suomessa. Vierailuhaluisia omaisia pidetään jonkunsortin pölvästeinä ja epäluotettavina ihmisinä hygienialtaan. Sellaisen käsityksen virkamiespompottelu antaa. Omaisia voi nöyryyttää kurkkimaan ikkunoiden takaa vanhustaan. Omaiset huhuilevat vanhuksen kuulumisia videoilla. Tämä kaikki vaikuttaa suorastaan pöllöilyltä varsinkin silloin kun vanhus on jo menettänyt muistinsa ja tietoisuuden itsestään.

 

”Kuinka te kehtaatte kohdella ikäihmisiä, Suomen arvokansalaisia näin?

 

Norja on valoisa poikkeus vanhusten huolenpidossa. Näin on aina ollut. Siellä hoitotyö perustuu kunnioittavaan omaisten ja vanhusten kohteluun. Olen ollut yhteydessä siellä työskenteleviin hoitajiin viime aikoina. He kertovat, että vanhainkodeissa on ollut vain pieniä rajoituksia: Omainen itse ilmoittaa vierailustaan. Hän saa mennä sisälle vanhuksensa luo ilman minkäänlaisia suojavälineitä ja henkilökunnan kyttäämistä. Omassa huoneessa on oltava yksityisyyden suoja. Sinne eivät hoitajat mene vierailun aikana muutoin kuin hätätapauksessa.

Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)
Korona syyksi on sysitty vanhusten eristäminen vierailukiellolla omaisista ja muusta yhteiskunnasta kuukausiksi. Oikeat syylliset, kokonainen legioona kuten THL, STM ja Valvira kelluvat omassa keitoksessaan – ei kenenkään oikeusvaltioperiaatteiden pohjalta. Nyt toteutettu eduskunnan apulaisoikeusmies Maija Sakslinin moittima virheellinen ja lainvastainen vierailikielto on mielestäni pahempi kuin entisajan vaivaistalomeininki. Nykyisen vierailukiellon käytännön toteutus on ollut häpäisevää ja ihmisen perusoikeuksia loukkaavaa. Olisi luullut, että näin ei milloinkaan käy kun SDP on hallituksessa. Vaalisloganissa luvattiin: Pidetään kaikista huolta. Tämä lupaus on rikottu pahasti. Olen erittäin pettynyt. Ei ole kauaakaan siitä kun pääministeri Sanna Marin puolusti ihmisyyttä Al-Holin leirin lapsille ja kouli samalla rääväkkäsuista kansanedustajajoukkoa. Ei ole kauaa siitäkään kun Krista Kiuru puhui kauniisti Keski-Porin kirkon maahanmuuttotilaisuudessa ihmisarvon loukkaamattomuudesta ja luovuttamattomuudesta. Mitä sosiaalidemokratian hienoille periaatteille on tapahtumassa? Eikö teitä pelota? Eikö teitä hävetä? Kaksi edellämainittua ministeriä sattuvat olemaan sosiaalidemokraatteja, kansliapäällikkö Kirsi Varhila mukaanlukien. Heille ensisijaisesti valaistukseksi voin vain lähettää terveisiä puoluetoverinne ja juristi Sakari Timosen sanoin:”Kaikilla on tässä maassa oikeus ihmisarvoiseen elämään samoilla perusteilla.” ( Blogi 31.1.2016) Entäpä vanhusten tilanne nyt? Vieläkin siis joissain vanhuslaitoksissa Suomessa tehdään övervaltaa paikallistason hoitojohtajien toimesta. Hoitajat on laitettu vartioimaan omaisten ja vanhusten välillä. Niinkin on ollut, että hoitajat ovat itse ilman suojalaitteita mutta omaisen täytyy tulla huputettuna jos on päässyt kuolevan vanhuksen huoneeseen. Ja ne metrit, ne metrit! No, eihän tästä muuta enää puutu kuin karttakeppi, jolla vielä napautettaisiin omaisen sormille jos hän uskaltaisikin koskea vanhustaan omalla puhtaalla kädellään. Suomen korkeinta virkakoneistoa ei tunnu hetkauttavan vanhusten ihmisarvoinen elämä, ei sen sanansaattajaa Kirsi Varhilaa eikä ministeri Kiurua. Yhtäkään myötätunnon ja toivon sanaa ei ole lähetetty, että tämä piinanomainen vierailukielto päättyisi. Varsinkin ministeri Kiurun töräyttelyt ovat olleet sellaisia, että minun ikääni tulleita ihmisiä hirvittää mitkä olot meille järjestetään vanhuudessa. Kulkutaudit eivät ainakaan tähän lopu. Ja jos tämän valtakoneiston ylivallan annetaan jatkua, influenssarokotukset tulevat olemaan pakko kaikille. Niin, en ole milloinkaan ottanut – enkä ota – herra paratkoon! Suomiko oikeusvaltio? Koronavauhkous sekä vanhuksiin ja omaisiin kohdistunut piinaaminen tuli jäädäkseen monin paikoin Suomessa. Vierailuhaluisia omaisia pidetään jonkunsortin pölvästeinä ja epäluotettavina ihmisinä hygienialtaan. Sellaisen käsityksen virkamiespompottelu antaa. Omaisia voi nöyryyttää kurkkimaan ikkunoiden takaa vanhustaan. Omaiset huhuilevat vanhuksen kuulumisia videoilla. Tämä kaikki vaikuttaa suorastaan pöllöilyltä varsinkin silloin kun vanhus on jo menettänyt muistinsa ja tietoisuuden itsestään. ”Kuinka te kehtaatte kohdella ikäihmisiä, Suomen arvokansalaisia näin? Norja on valoisa poikkeus vanhusten huolenpidossa. Näin on aina ollut. Siellä hoitotyö perustuu kunnioittavaan omaisten ja vanhusten kohteluun. Olen ollut yhteydessä siellä työskenteleviin hoitajiin viime aikoina. He kertovat, että vanhainkodeissa on ollut vain pieniä rajoituksia: Omainen itse ilmoittaa vierailustaan. Hän saa mennä sisälle vanhuksensa luo ilman minkäänlaisia suojavälineitä ja henkilökunnan kyttäämistä. Omassa huoneessa on oltava yksityisyyden suoja. Sinne eivät hoitajat mene vierailun aikana muutoin kuin hätätapauksessa. Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)