tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

Kokemäellä vaikuttava poliitikko Juhani Vähä-Ruka (kesk.) on täsmentänyt Sydän-Satakunnan kirjoitustaan ”Sivistynyt yhteiskunta suojelee heikompiaan ja jäseniään vaikka se käy kalliiksi.” Jutussaan hän sivuaa kirjoitustani mutta pitää sanomansa entisen kaltaisena. Uutena asiana Vähä-Ruka kuitenkin sanoo, että hänellä ei ole tarvetta hakea tukea korona-asioihin valtakunnan rajojen ulkopuolelta sillä hänelle riittää Mika Salminen ja hänen kumppaninsa. Hän lisää:” Tohtoreita, lääkäreitä ja dosentteja löytyy maailmalta tarvittaessa ihan kaikenlaisten mielipiteiden tueksi.” NäinVähä-Ruka oikoo mutkat suoriksi.

 

Kuitenki silloin kun lääketieteen asiantuntijat ja suomalaiset lääkärit ovat arvostelleet koronatoimia syyt ovat olleet terveydellisiä ja ihmisoikeuksiin liittyviä. On oikein ja kohtuullista, että lääkärit myös ympäri Eurooppaa ja Amerikassakin kantavat huolta ihmisistä sillä sitä eivät ainakaan tee pikkuvaltiaiksi muuttuneet ihmisten vartijat. Suomen vipuvartena on ollut siis noudattaa WHO:n ohjeistuksia. Hallitus perusti koronatoimensa Maailman terveysjärjestön skenaarioon, hybridistrategiaan ja sittemmin maski- ja rokotuslinjaan.

 

 

 

Tarja metsss 014Ihmisten arjessa toteutetaan nyt sietämättömän paljon kiusaamisen kaltaista tekoja ja painostusta. Vähä-Ruka itse ei sano kannattavansa pakkoa mutta kuitenkin hän hyväksyy sen, että edelleen ja ”joskus” saadaan vaatia kansalaisten oikeuksien, työ- ja toimintamahdollisuuksien rajoittamista ja ohjailua. Niin, jollei hän tässäkään koronatilanteessa ole huomannut mitään outoa demokratiavaltion tilassa ja perustuslakien polkemisessa silloin koronakriisi on sokeuttanut pahasti. Kaikista kansalaisista ei enää tarvitse välittää. Eritoten yrittäjiä ei säälitä eikä huomioida tasa-vertaisesti. He ovat noin sotatermeillä sanottuna etulinjassa: Juuri siellä missä tulevat suurimmat taloudelliset tappiot. Tästä seuraa varmasti Suomen talouselämän paha lamaannus. Mutta ei hallituksen mielestä niin paha, etteikö olisi lähdetty maksumieheksi 750 miljardin koronaelvytyspakettiin, joka on rahansiirtoa Etelä-Euroopalle.

 

Miten tähän tilanteeseen on ajauduttu? Kuinka Suomi taipui sotavuosien jälkeisen historiansa (1939) järeimmän välineen eli poikkeuslain käyttöönottoon? Kirjailija, teologian tohtori, dogmatiikan dosentti Juha Ahvio kertoo kirjassaan Hesarin toimittajan Junkkerin artikkelin pohjalta (18.3.2020) näin: ”Presidentin piti olla valmiuslain käyttöönotossa täysin sivuroolissa mutta toisin kävi: Sauli Niinistö on ollut aivan keskiössä.” Toimittajat Lauri Nurmi ja Juha Ristimäki Iltalehdestä (18.3.2020) vahvistavat Junkkerin käsityksen presidentin osuudesta valmiuslain aktivoimisen ajamisessa. He olivat kirjoittaneet yhteisen artikkelin: ”Näin Suomi päätti kovista koronatoimista: Marin ja vasemmistoliitto epäröivät, muut puolueet ja Niinistö runnoivat läpi.”

 

On kaikkein murheellisinta, että oikeusministeri Anna-Maija Henriksson on ollut vaatimassa kovia poikkeuslakia mutta kun Suomi sitten oli poikkeustilassa hän itse oli kyvytön järeisiin toimiin: Keskeyttämään Suomen hävettävimmän ihmisoikeusrikkomus-operaation, jossa kehitysvammaiset ja laitosvanhukset suljettiin laitoksiin. Vieläkään heidän ihmisyyttään ei ole palautettu. Tällainen toiminta ei ole ollut merkki sivistyneestä yhteiskunnasta. Päinvastoin kaikki toimet ovat mitä vakavin varoitus siitä, että uhkaajamme ovat pikapuoliin taas niskasamme. He suunnittelevat täyttä vauhtia perkavansa ihmisoikeuksia tartuntatautilailla. Ja kuten Mikko Kärnä (kesk.) teki – hän ilmaisi minkäänlaista häveliäisyyttä tuntematta hiljan, että sananvapautta on suitsittava lailla.

Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)

 

 

Suomen valtaapitävät olivat siirtäneen viimeisimmän rintamalinjansa aivan tappajaviruksen ja kansalaisten iholle. Päättäjien hyökkäys kuuluu alkaneen 1.12.2020 Nyt lyödään takaisin kovemmin: Agitoidaan melkein maskipakkoa ja vanhat konstit ovat jo käytössä Helsingin alueella sekä Satakunnassakin. Välillä tiedotetaan tarkasti miten paljon on kuolleita ja tartutettuja. Parantuneista ei ole niin väliä – ainakaan tällä hetkellä.

 

On kuitenkin hyvä tietää, että kova virustauti on maailman sivu kaatanut potilaita vuoteeseen, se on nostanut kuumeen ja se on riivannut koko kehoa kauheilla kivuilla, se on aiheuttanut ruokahaluttomuuden ja lopulta heikentänyt yleiskunnon. Sen jälkeen on saattanut olla puolivuotta kestävä haju- ja makuaistin häviäminen ja kun aistimukset ovat palanneet kaikki on haissut likakaivolle ja pakokaasulle. Siitä selvittiin. Ei siis mitään uutta auringon alla.

 

Valtioidenjohtajat, WHO, poliitikot ja terveysviranomaiset ovat olleet aivan ällistyneitä ja rähmällään viruksen edessä: Kovista ja näyttävistä toimista huolimatta tämä virus on ollut pitelemätön ja riihaton - Suomessakin. Vaikka ihmiset noudattivat sääntöjä ja he olivat olleet huolellisia - tästä huolimatta ” tuo ryökäle” - ihmisten sisäkaluihin hamuava elostelija oli pystynyt pujahtamaan taas syksyllä vanhainkoteihin, uimahalleihin, urheilutilaisuuksiin, juhliin, päiväkoteihin, kouluihin ja perheisiin.

 

Suomessa ihmisten pelkokerroin alunperinkin moninkertaistui siksi, että tautia jahdataan koronavilkulla, testataan tehokkaasti, eristetään ihmisiä ja pidetään valtioita lukkiutetussa tilassa. Kaikkein ylimpänä valvoo isoveli WHO. Alempana poliitikot, joilla ei ole tarpeellista kokemusta ja tietoa virustaudeista. Aivan alimmalla portaalla kuten kuntaviranomaistasolla on lyöty härskisti maanrakoon vanhusten ihmisoikeudet ja on eritoten estetty omaisten vierailut. Kiristysten loppua ei ole näköpiirissä. Rokote on saapunut mutta se ei olekaan takuuvarma, kertoo lehdistö. Massarokotuksessa on siis kysymys suuresta ihmiskokeesta. Testaustartunnat lisääntyvät– ja eristykset. Tässä vaiheessa olisi pitänyt aloittaa tavallisempi arki, mutta pelko sekä vallankauha eivät hellitä. Maskeja on pidetty, sääntöjä on noudatettu, käsiä on desinfeerattu kaupoissa ja edellytetään ankeaa erakoitumista.

 

Kyllä Suomessa ja kaikkialla vaikutusten olisi pitänyt näkyä. Mutta ei vain näy, virus väijyää arvaamattomalla tavalla. Se ilveilee maskinaamoille, se herjaa niitä joilla maskia ei ole. Iso yhteinen syyllinen on Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell ja ruotsalaiset itsekin. He ovat saaneet roppakapalla rapaa niskaansa maailmalta ja lehdistön kautta. WHO ärisee niskottelijoille. Ruotsissa ei ole siis maskipakkoa. Terveysviranomaisten mukaan maskinkäyttäjä saattaa turvata liiaksi suu/nenäsuojaan ja unohtaa turvavälit toisarvoisena. Vapaudesta johtuen sekä demokratiaa kunnioittavana kansakuntana Ruotsi ei vaadi peittämään kasvojaan. Mutta ei vähättele maskinkäyttöäkään. Ohjeet ovat selvät: Pese kädet 20 sekuntia vedellä ja saippualla usein. Älä koske silmiä, nenää ja suuta. Pidä etäisyys. Älä mene oireisena töihin jne.

 

Yksi ilmiö on näkynyt kaikkialla alussa: Suojavälineitä ei ollut silloin kun kipeimmin olisi tarvittu. Ne olisivat olleet välttämättömiä vanhushoitotyössä heti alussa – hyvänä lisänä hoitotilanteissa, eritoten lähikontakteissa muiden turvajärjestelyjen kanssa. Mutta juuri näiden puuttuminen perusterveydenhuollon ja osin sairaanhoidonkin puolella aiheutti paljon ihmishenkien menetyksiä esimerkiksi USA:ssa, Euroopassa ja Ruotsissakin. Myös meillä, jälleen kerran. Suomessa maskit ovat olleet poliittinen riita-asia. Maskinkäyttösäännöissä on menty laidasta laitaan koska alun tieteelliset tutkimustiedot väkijoukkojen maskinkäytöstä vaiennettiin. Nyt mennäänkin sitten isonveljen tahdissa.

 

Televisiossa esitetyn dokumentin mukaan amerikkalaiset olivat olleet aivan polvillaan koronan alkaessa koska he olivat täysin riippuvaisia Kiinasssa valmistetuista suojista, joita ei saatu. Ja alussa oli pelko puuttuvista hengityskoneista. Presidentti Trump sai vihavyöryn demokraateilta näistä syistä. Hän ei ole ollut syypää niihin laiminlyönteihin mitä USA:ssa oli tehty pitkällä aikavälillä. Trumpviha oli lainehtinut Suomeenkin. Kun presidentti sairastui itse koronaan, se oli maailman paukaus. Media oli suu mutrullaan hänestä. Mikä häpeä! Mutta sehän sitten olikin uutispärähdys kun elämänkiihkoinen ja vauhdikas presidentti Donald Trump ilmantui äkkiä median eteen toipilaana - ihan omilla tolpillaan, hilpaisi linnaansa ja parantui.

 

Mutta mitä itse virukselle tapahtui kesän jälkeen? Koronavihulainen oli oleillut kesäajan verkkaisemmin mutta kun syksy tuli se taas riemastui ja näytti voimansa: Siitäs saitte: Nyt kuulette kunnianne kaikki, riitelette toinen toistanne vastaan – jopa kaikkein lähimpien kesken maskeista ja liikkumisesta. Jos tällä virusilkimyksellä olisi järjenjuoksu sillä olisi riemu katossa : Suomen uskotaan nyt olevan siinä jamassa, että iloisia ja elämänhaluisia tartutettuja ja tervehtyneitä ihmisiä saa ihan häpeämättä haukkua ja paheksua Helsingin alueella: Elämisestä. ”

 

Terveys edellä” toitottajat ja varsinkin kokoomus eivät halua kuulla tällä hetkellä muuta kuin koko kansan maskituksesta. Jäitä hattuun! Mielestäni pitkittyneessä tautitilanteessa päätösten on oltava oikeasuhtaisia ja oikeudenmukaisia – talous jo vahvempana terveyden rinnalla. Maskin käytön täytyy olla joko yhteispäätös työyhteisössä tai vapaaehtoinen mutta se ei saa olla demokraattisten valtioiden raipanisku maanmiehilleen eikä isku vapautta vastaan. Mietitäänpä miten korona levisi ja mikä aina on ollut sen kyytipoika.

 

Mutta koronavirus on ollut sittenkin sävyisä ja armollinen ihmisiä kohtaan kun tarkastellaan maiden vuosikuolleisuutta ja hyväksytään se, että ihmisiä kuolee kun elämänliekki on hiipumisvaiheessa. Kuolemanpelko kiusaa monisairaita ihmisiä ja viikatemies vie mukanaan niitä, jotka eivät saa tai kestä hoitoa tai itse tautia. Nuorilla ja melko terveillä ikäihmisillä on onneksi kehossaan luonnollinen, suuri parannusvoima: Se pystyy voittamaan viruksia ja torjuu tuntemattomia hyökkääjiä uskomattoman hyvin.

 

Kuinka sitten Suomen sotessa selvittiin? Suomalaiset ovat olleet erittäin onnekkaita koronan alussa ja ovat muutenkin: Julkisen sosiaali- ja terveydenhoidon takia. Myös yksityispuolen hoidolle on annettava suuret kiitokset. Julkinen on aina tehnyt ihmeitä 24/7 ja heti kun korona tuli aloitettiin toimet ketterästi ja nopeasti. Henkilökunnan nahasta on kuitenkin revitty maailman häkellyttävimmät koronantorjutaluvut: He tekivät testausta, jäljitystä ja työntekoa raskaissa eristystamineissa. Kiitosta on annettu nihkeästi – eikä puhettakaan koronan korvausrahasta.

 

On alkanut tuntumaan kornilta tässä tilanteessa, että mahtimiehet maailman huipulta imartelevat pääministeri Sanna Marinia koronaluvuista. Niistä ei pidä sokeutua. Mutta ehkä WHO:n pääjohtaja Terdos Adhanom Ghebreyesus on vieläkin mielissään kun Marin oli nostanut WHO:n vapaaehtoisrahoitusta 5,5 miljoonaan. Ennenkuin hirttäydytään sairaus- ja kuolleisuuslukemiin on monin tavoin tutkittava ja vertailtava eri maiden terveyden- ja sairaudenhoitojärjestelmiä ja sitä oliko WHO:n suosittelema strategiaa testaa, jäljitä, hoida, eristä sittenkään pitävä. Epäilyjäkin on jo kuulunut vääristymisistä.

 

Maanantaina 30.11 oli synkän päivän aamu. Kiltin toimittajan (Yle) myötä HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen saarnasi ja jylisi sydämensä kyllyydestä: Pakkomaskia koko kansalle koska Euroopassakin on ollut. Joka paikassa, kaikissa liikennevälineissä, koko maassa pitäisi olla suut tukittuna tai jollei ole matka-aikeet tyssäävät siihen. Ihmettelen muuten tuota Ruotsalaisen mainitsemaa USA:n tautisuosituksenkeskuksen maskiohjetta yli 2-vuotiaille lapsille. Mistähän näitä älyvälähdyksiä syntyy? Suomessa muistutetaan nuukasti, että taapero- ja sylilapsia on varjeltava saamasta suuhun muoveja ja irtokappaleilta, jotka saattavat tukehduttaa.

Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)

 https://www.youtube.com/watch?v=2eM0dVaHzrw   Jesper Johannson on haastatellut Marianne Liljenholtia Exakt24-tv:ssä

 

Sydän -Satakuntaan kirjoittanut Juhani Vähä-Ruka näyttää liimautuneen maskisuosittelijoiden kööriin vaikkakin lakisääteinen maskipakko on ollut median mukaan enemmän kärkikokoomuslaisten asialistalla: Antti Häkkäsen sekä lääkäri- kansanedustaja Mia Laihon, joka on tehnyt asiasta lakialoitteen. Tohtori Annu Haho on kirjoittanut maskin olevan yhtä luontevaa kuin komentaisi lapselle pipon päähän. (US 4.12) Omassa kirjoituksessaan Vähä-Ruka on ottanut pääasiakseen tähdentää, ettei kukaan lukija vaikuttuisi minun tavastani kirjoittaa ihmisten perusinhimillisistä tarpeista ja elinkeinon harjoittamisen perustuslaillisesta oikeudesta.

 

Viittaaminen minuun on kovin onnetonta sillä itsehän Vähä-Ruka nakittautuu rokotteeseen, joka olisi hänen mielestään ainoa keino yhteiskunnan avaamisessa. Minä sensijaan en ole kertaakaan moralisoinut ihmisiä rokotuksesta vaan voimakkaasti siitä, että maski ja piikki eivät saa olla pakko ja että rokotukset tulevat epäilyttävällä vauhdilla markkinoille.

 

Nyt kun Vähä-Ruka on tarttunut kynäänsä miksei hän itse ole journalismin otteella perehtynyt siihen mitä mieltä eri maiden lääkintäviranomaiset ja asiantuntijat ovat olleet koronarajoituksista ja vaikutuksista. Erittäin kohdennetut estot - talouteen, vapauksien rajoittamiseen ja demokratian kahlitsemiseen eivät ole johtaneet toivottaviin tuloksiin. Niin, entäpä jos meillä Suomessakin olisi ollut oikeasti lempeästi ja ajan kanssa hoidetu vanhukset? Sellaiset, jotka olisivat saaneet proteiinitäydennyksiä ja ravinnonlisiä säännöllisesti kuten Norjassa. Jesper Johannsson on haastatellut ruotsalaista Marianne Liljenholtia. Hän kertoi, miten paljon enemmän norjalaiset vanhukset ovat hyvävointisia kuin vastaavan ikäiset ruotsalaiset. Ruotsissa oli koronan alkuaikoina ollut tragedia vanhuskuolleisuudessa Mariannen mukaan.

 

Eräs ongelma on ollut Suomessa, että itse koronastrategia ei ole tavoittanut kattavasti tartunnan saaneita eikä PCR testi ole antanut täysin luotettavaa tulosta tartunnasta. Hoitajien huolellisesta työskentelystä huolimatta korona on päässyt vanhainkoteihin taas. Niissä on puutteita, testausta ei ole saatu joka tilanteessa tarpeeksi nopeasti eikä sekään toimi, että kun asukkaita on liian paljon. Vanhainkotien fyysiset tilat ovat rajoitetut. Näin erityisjärjestelyjä on ollut raskasta toteuttaa koska henkilökuntaakin on ollut liian vähän.

 

 

Valtuutettu Vähä-Ruka voi kuitenkin keventää mielensä sillä selvää on, että sekä hänen että minun mielipiteilläni ei ole mitään vaikutusta siihen käyttävätkö ihmiset maskia ja ottavatko rokotteen. Vähä-Ruka mainitsee Suomen sivistyneeksi yhteiskunnaksi kirjoituksensa yhteydessä. Se on totta. Juuri siitä syystä jokainen perhe tai yksittäinen henkilö pystyy päättämään aivan itse miten hän menettelee terveytensä ylläpitämiseksi.

 

 

 

Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)

 

Suomen koronalaisrintamalta kuuluu huonoja uutisia. Taistelun osapuolet: Suomalaiset ja Jan Vapaavuori sekä koronan hermostuttamat politiikot ja muut. Vastatoimia on nostettu nyt sellaisiin mittasuhteisiin, ettei Suomen talous tule kestämään ei myöskään mikään inhimillinen elämä. Ihmisten on aivan pakko liikkua, että kaikilla olisi elanto ja ruokaa joka päivä.

 

 Keväällä juuri oli isketty säälimättömästi vapauteen liikkua: Vieläpä arkijärki katosi silloin kun hallitus oli luokitellut seniorit vaarallisiksi ja holhottaviksi ikälopuiksi. Mutta yhäti hylkyihmisiksi leimattujen on hoidettava lastenlapsiaan, että heidän vanhempansa pääsevät töihin. Koronarajoitukset krånglaavat kaiken pilalle päiväkoteihin tuotujen rajoitusten sekä testien takia. Tämä on vaivalloista tosielämää, jolle vastuulliset ovat kääntäneet selkänsä. Vain koronaluvut merkitsevät.

 

Viimeisimpien kiristysten takia voidaan puhua jo omien maanmiesten sortamisesta ja alistamisesta, varsinkin Helsingin alueella. Tämänhetkinen tieto koronasta ei vaadi mitenkään kevään kaltaisia rajoituksia. Korona on virus, josta selvitään ja siksi nykytilan ei pidä johtaa siihenkään, että hengittämistä rajoitetaan maskipakolla. Päättäjien on hillittävä rokotehypetystään. Se on pelottavaa, sillä lääkkeet on hätiköidysti tehty.

 

 Ihmisille on palautettava lain takaamat perusoikeudet Suomessa ja vapaus päättää omasta elämästään. Lisäksi heillä on oikeus sairastua ilman syyllistämistä, heillä on oikeus saada tarvitsemansa hoito, koronan takia tai muuten. Ihmisillä on oltava oikeus läheisiinsä ”hauraudesta” riippumatta. Ja eräs tärkeä asia - suomalaiset itse maksavat kaiken ja tämänkin koronalystin.

 

Miten Suomi on ajautunut tähän tilaan? Iltalehti kirjoitti (29.11), että pääministeri Marin oli jo kuukausi sitten kääntynyt hallituksen ohi Martti Hetemäen puoleen. Ylen ja HS:n mukaan Marin oli kirjoittanut Hetemäelle:”Olen syvästi turhautuut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen.” Martti Hetemäki, ex-valtiosihteeri ja hallituksen viime kevään koronastrategian laatija, oli ehdottanut yleistä maskipakkoa sekä liikkumisen rajoittamista silloin. Ja Hetemäki, lehtitietojen mukaan (IL 27.11 ja Yle) oli kehottanut myös hallitusta pyytämään oikeuskanslerin apua uuden valmiuslain käytöstä.

 

Eri lehtien taustoilta löytyy enemmänkin Marinin ja Hetemäen viestittelyä. Hetemäen kauhuna olivat olleet korkean korona-aallon riski ja rankat toimet. Hän on ilmaissut pelkoa ”taudin räjähtämisestä” viitaten Belgian, Hollannin, Ranskan ja Espanjan tilanteisiin. Mielestäni ehkä kraavein Hetemäen viestimä kauhukertomus on ollut espanjantautiin osoittaminen (vuosina 1918-1920, 30 milj. kuollutta)

 

Kuolinluku voi olla jopa 50 miljoonaa mutta koko maininta espanjantaudista liittyen nyt Suomeen on aivan kyseenalainen.Viimeksi Hetemäki oli haalinut tietoa Helsingin yliopiston luennolleeen useista eri maanosista: Euroopan, Yhdysvaltojen, Australian, Aasian sekä Uuden-Seelannin tilanteista. Pelko edellä mennään, kovennuksia on tulossa.

 

Mutta takaisin Hetemäen espanjantauti-esimerkkiin. 1900-luvun taitteessa maapallolla asui 1,65 miljardia ihmistä, tänä päivänä meitä on 7,594 miljardia. Espanjantaudin aikaan oli ensimmäinen maailmansota, joka kylvi kuolemaa sodan ja espanjantaudin takia. Suuri osa nuorta sukupolvea menetettiin sotakiihkon takia. Suomessa espanjantautiin saattoivat kuolla kokonaiset köyhät työläisperheet, jotka asuivat ahtaasti.

 

 Inarista on kirjoitettu, että espanjantauti jätti jälkeensä paljon orpoja yhtälailla kuin kansalaissodan sekä talvi- että jatkosodan takia. Julkista terveydenhuoltoa ei ollut espanjantaudin aikaan, eikä ollut antibioottejakaan. Mutta kaikki nämä sotatoimet kiihkomielisten vallanpitäjien takia: Ne iskeytyivät espanjantaudin lisäksi kansakuntien nuorisoon ja tulevaisuuteen. Niin se on kun valta sokaisee ei tunneta armoa edes omia maanmiehiä kohtaan.

 

Niin, nyt ymmärrän näin jälkeenpäin paremmin sen, miksi pääministeri Marin ei pystynyt perustelemaan toimittaja Susanne Päivärinnalle mitkä olivat syyt Suomen alasajoon maaliskuussa. Jäljet johtavat mielestäni Hetemäkeen, jonka alussa ja vieläkin annetaan vaikuttaa koronan taustalla. Koronatoimia on tehty kauhuskenaarion pohjalta.

 

On tultu junttausvaiheeseen omia maanmiehiä kohtaan. Maanantain (30.11) Ylenaamussa ollut lääkäri Eeva Ruotsalainen ( HUS)luki madonluvut suomalaisille. Maskin käyttö 100 %:sesti kaikille: Lääkärin litania oli pitkä: Kaikki olevaiset maskitetaan. Ruotsalainen sanoi:”Itse myös haluaisin, että maskisuositus alkaisi yli 12-vuotiaista. Euroopassa meillä on jo yli 12-vuotiailla maskipakko. Espanjassa yli 6-vuotiailla. Itseasiassa Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee jo yli 2-vuotiaille. Mut et erilaisia vauhtoehtoja on olemassa. Suomen pitäisi ottaa niistä mallia.”

 

Maskit myös kaikkialle liikennevälinelineisiin. Hän lopettaa sanoin: ”Et, et liikennevälineisiin ei pääsisi ellei ole maskia olemassa.”

 

 

 

 

 

Kirjoita kommentti (0 Kommenttia)