tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

 

Hoivakotien vierailukielto on järkyttävä esimerkki Suomen oikeusvaltion raadollisimmasta puolesta. Kuukausien ajan puolustuskyvyttömiä vanhuksia rajoitettiin pitämällä heidät erillään omaisistaan. Erikoisen kylmäävää on ollut pariskuntien erillään pitäminen – on estetty tapaamasta omaa hoivakodissa asuvaa puolisoa. Kuopiolainen Markku Koljonen kertoo uhanneensa, että hän aikoo tehdä rikosilmoituksen vapaudenriistosta äitinsä hoitolaitosta kohtaan, ellei hän saa ulkoiluttaa molempia vanhuksia samaan aikaan.

 

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on sanonut vierailukielloista päätöksessään: ”Sosiaali- ja terveysministeriön virheellinen ohjeistus ympärivuorokautisten hoidon yksiköiden vierailukielloista on johtanut siihen, että vierailut on kielletty tai niitä on rajoitettu lainvastaisesti. Sakslin oli selvittänyt STM:ltä, Valviralta ja THL:ltä miten ne olivat turvanneet vanhusten oikeuksien ja palvelujen toteutumisen pandemian takia. (STT 19.6) Esimerkit osoittavat, että laittomasti ja erittäin kohtuuttomasti on toimittu. Eräs hoitolaitos oli tehnyt niinkin törkeästi, että omaista ei päästetty puolisonsa hautajaisiin.

 

Sakslin kertoi, että STM:n ohjeet ”luovat kuvan sitovaksi tarkoitetusta ohjeistuksesta.” Lainalaisuusperiaatteen mukaan kaiken julkisen vallan käytön on perustuttava oikeisiin lakeihin. On ihmeteltävää, että ministeri Kiuru silti väläytteli hallituksen infotilaisuudessa 17.6, että rajoituksiin voidaan palata. Kiuru jatkoi: ”Sentakia viimekädessä yksikön johtajalla on aina mahdollisuus kuitenkin päätyä toisenlaiseen ratkaisuun tartuntatautilain pykälän mukaisesti. ”

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla ei tuntunut olevan vanhusten arjen tilanteesta mitään käsitystä hallituksen tiedonantopäivänä, ei myöskään tietoa apulaisoikeusasiamiehen päätösprosessista. Kiurulla oli tarjota vain pelkkää kylmää kättä vanhainkotien vierailukieltoon. Hän sanoi:” Yhteiskunnan vastuulla on se, että haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ympärivuorokautisessa hoivassa eivät voi joutua tilanteeseen, että toisen oikeus tavata läheisiä vaarantaisi toisen ihmisen terveyden tai jopa hengen.”

 

Mielestäni ministerin puhe oli aivan silkkaa pelottelua ja ministerin suusta se oli töräytys, joka olisi saanut jäädä sanomatta. Erikoisestihan STM:n väärä ohjeistaminen on tehnyt vanhuksista kiusattuja ja eriarvoisia. Sopii muistaa, että joukko ministereitä ja virkamiehiä sekä hoivakotien johtajia on vastuussa vanhusten pitkitetystä piinaamisesta. Mihinkään ylimalkaisiin lausuntoihin ei ole tästä edes varaa oikeusasiamiehen päätöksen jälkeen.

 

Kysyn, miten omaisen vierailu vie toisen asukkaan hengen? Miksi kahden metrin raja on merkitsevä omaisella muttei hoitajilla, jotka ovat mahdollisesti usean tartuntaketjun pääte nyt kun Suomi avautui. Menneiden viikkojen tartuntatilanteessa on ollut täysin epäinhimillistä, että omainen ei ole päässyt huoneeseen, eikä ole saanut istua vierellä. Yksityisyyden ja ihmisarvon suojaa on kunnioitettava Suomen oikeusvaltiossa eikä hoitajan pidä väijyä taustalla vierailutilanteessa.

 

Koronan leviäminen hoitolaitoksiin ei ole omaisten syy. Koronan alkurysäyksessä tartunnat tulivat Itävallan epidemia-alueelta, hiihtokeskuksista. Osassa Eurooppaa tilanne muuttui pahanlaiseksi. Korona sai vaarallisen taudin leiman vaikka se emeritusprofessori Heikki Peltolan mukaan on yksi virustauti muiden joukossa vaikkakin se on tuntematon verrattua kausi-influenssoihin. Tähän samaan yhtyi HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen toimittaja Pirjo Auvisen Ykkösaamun haastattelussa 14.3.

 

Heikki Peltola ihmetteli, että kunka korona aiheutti näin suuren maailmanlaajuisen kaaoksen. ”En minä näe tässä minkäänlaista kauhun syytä, sanoi infektiotautien emeritusprofessori Peltola. Viruksen aiheuttamiin kausi-influnssoihin kuolee 500000 tuhatta ihmistä vuodessa. 20.6.2020 WHO:n tilaston mukaan koronaan kuolleita oli maailmassa 456973 henkilöä, Suomessa ei ollut kuollut yhtään sinä päivänä.

 

Ministeru Kiurulla ei ollut valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa ihan paras ulosanti. Hän sanoi vanhainkotivierailuista: ”Tämä ei tarkoita sitä, että lähtökohtaisesti suomalaisilla olisi mahdollisuus marssia mihin tahansa sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköön mahdollistamaan tätä vierailua.” Ja yhtä mauton oli ministeri Hanna Kososen hymyävä juhannnustervehdys:”Pysytään paljon ulkoilmassa ja nautitaan tästä upeasta kesäisestä luonnosta.”

 

Niin, sillä aikaa kun muut suomalaiset nauttivat juhannuksena elämästä ja viihteestä valtioneuvosto tarjosi vanhuksille hoivakotien auktoriteetillä maustettuja 15 minuutin tapaamisia ulkona tai jossain ”kontissa”. Tai ei sitäkään.