tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

 

Suomen koronalaisrintamalta kuuluu huonoja uutisia. Taistelun osapuolet: Suomalaiset ja Jan Vapaavuori sekä koronan hermostuttamat politiikot ja muut. Vastatoimia on nostettu nyt sellaisiin mittasuhteisiin, ettei Suomen talous tule kestämään ei myöskään mikään inhimillinen elämä. Ihmisten on aivan pakko liikkua, että kaikilla olisi elanto ja ruokaa joka päivä.

 

 Keväällä juuri oli isketty säälimättömästi vapauteen liikkua: Vieläpä arkijärki katosi silloin kun hallitus oli luokitellut seniorit vaarallisiksi ja holhottaviksi ikälopuiksi. Mutta yhäti hylkyihmisiksi leimattujen on hoidettava lastenlapsiaan, että heidän vanhempansa pääsevät töihin. Koronarajoitukset krånglaavat kaiken pilalle päiväkoteihin tuotujen rajoitusten sekä testien takia. Tämä on vaivalloista tosielämää, jolle vastuulliset ovat kääntäneet selkänsä. Vain koronaluvut merkitsevät.

 

Viimeisimpien kiristysten takia voidaan puhua jo omien maanmiesten sortamisesta ja alistamisesta, varsinkin Helsingin alueella. Tämänhetkinen tieto koronasta ei vaadi mitenkään kevään kaltaisia rajoituksia. Korona on virus, josta selvitään ja siksi nykytilan ei pidä johtaa siihenkään, että hengittämistä rajoitetaan maskipakolla. Päättäjien on hillittävä rokotehypetystään. Se on pelottavaa, sillä lääkkeet on hätiköidysti tehty.

 

 Ihmisille on palautettava lain takaamat perusoikeudet Suomessa ja vapaus päättää omasta elämästään. Lisäksi heillä on oikeus sairastua ilman syyllistämistä, heillä on oikeus saada tarvitsemansa hoito, koronan takia tai muuten. Ihmisillä on oltava oikeus läheisiinsä ”hauraudesta” riippumatta. Ja eräs tärkeä asia - suomalaiset itse maksavat kaiken ja tämänkin koronalystin.

 

Miten Suomi on ajautunut tähän tilaan? Iltalehti kirjoitti (29.11), että pääministeri Marin oli jo kuukausi sitten kääntynyt hallituksen ohi Martti Hetemäen puoleen. Ylen ja HS:n mukaan Marin oli kirjoittanut Hetemäelle:”Olen syvästi turhautuut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen.” Martti Hetemäki, ex-valtiosihteeri ja hallituksen viime kevään koronastrategian laatija, oli ehdottanut yleistä maskipakkoa sekä liikkumisen rajoittamista silloin. Ja Hetemäki, lehtitietojen mukaan (IL 27.11 ja Yle) oli kehottanut myös hallitusta pyytämään oikeuskanslerin apua uuden valmiuslain käytöstä.

 

Eri lehtien taustoilta löytyy enemmänkin Marinin ja Hetemäen viestittelyä. Hetemäen kauhuna olivat olleet korkean korona-aallon riski ja rankat toimet. Hän on ilmaissut pelkoa ”taudin räjähtämisestä” viitaten Belgian, Hollannin, Ranskan ja Espanjan tilanteisiin. Mielestäni ehkä kraavein Hetemäen viestimä kauhukertomus on ollut espanjantautiin osoittaminen (vuosina 1918-1920, 30 milj. kuollutta)

 

Kuolinluku voi olla jopa 50 miljoonaa mutta koko maininta espanjantaudista liittyen nyt Suomeen on aivan kyseenalainen.Viimeksi Hetemäki oli haalinut tietoa Helsingin yliopiston luennolleeen useista eri maanosista: Euroopan, Yhdysvaltojen, Australian, Aasian sekä Uuden-Seelannin tilanteista. Pelko edellä mennään, kovennuksia on tulossa.

 

Mutta takaisin Hetemäen espanjantauti-esimerkkiin. 1900-luvun taitteessa maapallolla asui 1,65 miljardia ihmistä, tänä päivänä meitä on 7,594 miljardia. Espanjantaudin aikaan oli ensimmäinen maailmansota, joka kylvi kuolemaa sodan ja espanjantaudin takia. Suuri osa nuorta sukupolvea menetettiin sotakiihkon takia. Suomessa espanjantautiin saattoivat kuolla kokonaiset köyhät työläisperheet, jotka asuivat ahtaasti.

 

 Inarista on kirjoitettu, että espanjantauti jätti jälkeensä paljon orpoja yhtälailla kuin kansalaissodan sekä talvi- että jatkosodan takia. Julkista terveydenhuoltoa ei ollut espanjantaudin aikaan, eikä ollut antibioottejakaan. Mutta kaikki nämä sotatoimet kiihkomielisten vallanpitäjien takia: Ne iskeytyivät espanjantaudin lisäksi kansakuntien nuorisoon ja tulevaisuuteen. Niin se on kun valta sokaisee ei tunneta armoa edes omia maanmiehiä kohtaan.

 

Niin, nyt ymmärrän näin jälkeenpäin paremmin sen, miksi pääministeri Marin ei pystynyt perustelemaan toimittaja Susanne Päivärinnalle mitkä olivat syyt Suomen alasajoon maaliskuussa. Jäljet johtavat mielestäni Hetemäkeen, jonka alussa ja vieläkin annetaan vaikuttaa koronan taustalla. Koronatoimia on tehty kauhuskenaarion pohjalta.

 

On tultu junttausvaiheeseen omia maanmiehiä kohtaan. Maanantain (30.11) Ylenaamussa ollut lääkäri Eeva Ruotsalainen ( HUS)luki madonluvut suomalaisille. Maskin käyttö 100 %:sesti kaikille: Lääkärin litania oli pitkä: Kaikki olevaiset maskitetaan. Ruotsalainen sanoi:”Itse myös haluaisin, että maskisuositus alkaisi yli 12-vuotiaista. Euroopassa meillä on jo yli 12-vuotiailla maskipakko. Espanjassa yli 6-vuotiailla. Itseasiassa Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee jo yli 2-vuotiaille. Mut et erilaisia vauhtoehtoja on olemassa. Suomen pitäisi ottaa niistä mallia.”

 

Maskit myös kaikkialle liikennevälinelineisiin. Hän lopettaa sanoin: ”Et, et liikennevälineisiin ei pääsisi ellei ole maskia olemassa.”