tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

 

 

Suomen valtaapitävät olivat siirtäneen viimeisimmän rintamalinjansa aivan tappajaviruksen ja kansalaisten iholle. Päättäjien hyökkäys kuuluu alkaneen 1.12.2020 Nyt lyödään takaisin kovemmin: Agitoidaan melkein maskipakkoa ja vanhat konstit ovat jo käytössä Helsingin alueella sekä Satakunnassakin. Välillä tiedotetaan tarkasti miten paljon on kuolleita ja tartutettuja. Parantuneista ei ole niin väliä – ainakaan tällä hetkellä.

 

On kuitenkin hyvä tietää, että kova virustauti on maailman sivu kaatanut potilaita vuoteeseen, se on nostanut kuumeen ja se on riivannut koko kehoa kauheilla kivuilla, se on aiheuttanut ruokahaluttomuuden ja lopulta heikentänyt yleiskunnon. Sen jälkeen on saattanut olla puolivuotta kestävä haju- ja makuaistin häviäminen ja kun aistimukset ovat palanneet kaikki on haissut likakaivolle ja pakokaasulle. Siitä selvittiin. Ei siis mitään uutta auringon alla.

 

Valtioidenjohtajat, WHO, poliitikot ja terveysviranomaiset ovat olleet aivan ällistyneitä ja rähmällään viruksen edessä: Kovista ja näyttävistä toimista huolimatta tämä virus on ollut pitelemätön ja riihaton - Suomessakin. Vaikka ihmiset noudattivat sääntöjä ja he olivat olleet huolellisia - tästä huolimatta ” tuo ryökäle” - ihmisten sisäkaluihin hamuava elostelija oli pystynyt pujahtamaan taas syksyllä vanhainkoteihin, uimahalleihin, urheilutilaisuuksiin, juhliin, päiväkoteihin, kouluihin ja perheisiin.

 

Suomessa ihmisten pelkokerroin alunperinkin moninkertaistui siksi, että tautia jahdataan koronavilkulla, testataan tehokkaasti, eristetään ihmisiä ja pidetään valtioita lukkiutetussa tilassa. Kaikkein ylimpänä valvoo isoveli WHO. Alempana poliitikot, joilla ei ole tarpeellista kokemusta ja tietoa virustaudeista. Aivan alimmalla portaalla kuten kuntaviranomaistasolla on lyöty härskisti maanrakoon vanhusten ihmisoikeudet ja on eritoten estetty omaisten vierailut. Kiristysten loppua ei ole näköpiirissä. Rokote on saapunut mutta se ei olekaan takuuvarma, kertoo lehdistö. Massarokotuksessa on siis kysymys suuresta ihmiskokeesta. Testaustartunnat lisääntyvät– ja eristykset. Tässä vaiheessa olisi pitänyt aloittaa tavallisempi arki, mutta pelko sekä vallankauha eivät hellitä. Maskeja on pidetty, sääntöjä on noudatettu, käsiä on desinfeerattu kaupoissa ja edellytetään ankeaa erakoitumista.

 

Kyllä Suomessa ja kaikkialla vaikutusten olisi pitänyt näkyä. Mutta ei vain näy, virus väijyää arvaamattomalla tavalla. Se ilveilee maskinaamoille, se herjaa niitä joilla maskia ei ole. Iso yhteinen syyllinen on Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell ja ruotsalaiset itsekin. He ovat saaneet roppakapalla rapaa niskaansa maailmalta ja lehdistön kautta. WHO ärisee niskottelijoille. Ruotsissa ei ole siis maskipakkoa. Terveysviranomaisten mukaan maskinkäyttäjä saattaa turvata liiaksi suu/nenäsuojaan ja unohtaa turvavälit toisarvoisena. Vapaudesta johtuen sekä demokratiaa kunnioittavana kansakuntana Ruotsi ei vaadi peittämään kasvojaan. Mutta ei vähättele maskinkäyttöäkään. Ohjeet ovat selvät: Pese kädet 20 sekuntia vedellä ja saippualla usein. Älä koske silmiä, nenää ja suuta. Pidä etäisyys. Älä mene oireisena töihin jne.

 

Yksi ilmiö on näkynyt kaikkialla alussa: Suojavälineitä ei ollut silloin kun kipeimmin olisi tarvittu. Ne olisivat olleet välttämättömiä vanhushoitotyössä heti alussa – hyvänä lisänä hoitotilanteissa, eritoten lähikontakteissa muiden turvajärjestelyjen kanssa. Mutta juuri näiden puuttuminen perusterveydenhuollon ja osin sairaanhoidonkin puolella aiheutti paljon ihmishenkien menetyksiä esimerkiksi USA:ssa, Euroopassa ja Ruotsissakin. Myös meillä, jälleen kerran. Suomessa maskit ovat olleet poliittinen riita-asia. Maskinkäyttösäännöissä on menty laidasta laitaan koska alun tieteelliset tutkimustiedot väkijoukkojen maskinkäytöstä vaiennettiin. Nyt mennäänkin sitten isonveljen tahdissa.

 

Televisiossa esitetyn dokumentin mukaan amerikkalaiset olivat olleet aivan polvillaan koronan alkaessa koska he olivat täysin riippuvaisia Kiinasssa valmistetuista suojista, joita ei saatu. Ja alussa oli pelko puuttuvista hengityskoneista. Presidentti Trump sai vihavyöryn demokraateilta näistä syistä. Hän ei ole ollut syypää niihin laiminlyönteihin mitä USA:ssa oli tehty pitkällä aikavälillä. Trumpviha oli lainehtinut Suomeenkin. Kun presidentti sairastui itse koronaan, se oli maailman paukaus. Media oli suu mutrullaan hänestä. Mikä häpeä! Mutta sehän sitten olikin uutispärähdys kun elämänkiihkoinen ja vauhdikas presidentti Donald Trump ilmantui äkkiä median eteen toipilaana - ihan omilla tolpillaan, hilpaisi linnaansa ja parantui.

 

Mutta mitä itse virukselle tapahtui kesän jälkeen? Koronavihulainen oli oleillut kesäajan verkkaisemmin mutta kun syksy tuli se taas riemastui ja näytti voimansa: Siitäs saitte: Nyt kuulette kunnianne kaikki, riitelette toinen toistanne vastaan – jopa kaikkein lähimpien kesken maskeista ja liikkumisesta. Jos tällä virusilkimyksellä olisi järjenjuoksu sillä olisi riemu katossa : Suomen uskotaan nyt olevan siinä jamassa, että iloisia ja elämänhaluisia tartutettuja ja tervehtyneitä ihmisiä saa ihan häpeämättä haukkua ja paheksua Helsingin alueella: Elämisestä. ”

 

Terveys edellä” toitottajat ja varsinkin kokoomus eivät halua kuulla tällä hetkellä muuta kuin koko kansan maskituksesta. Jäitä hattuun! Mielestäni pitkittyneessä tautitilanteessa päätösten on oltava oikeasuhtaisia ja oikeudenmukaisia – talous jo vahvempana terveyden rinnalla. Maskin käytön täytyy olla joko yhteispäätös työyhteisössä tai vapaaehtoinen mutta se ei saa olla demokraattisten valtioiden raipanisku maanmiehilleen eikä isku vapautta vastaan. Mietitäänpä miten korona levisi ja mikä aina on ollut sen kyytipoika.

 

Mutta koronavirus on ollut sittenkin sävyisä ja armollinen ihmisiä kohtaan kun tarkastellaan maiden vuosikuolleisuutta ja hyväksytään se, että ihmisiä kuolee kun elämänliekki on hiipumisvaiheessa. Kuolemanpelko kiusaa monisairaita ihmisiä ja viikatemies vie mukanaan niitä, jotka eivät saa tai kestä hoitoa tai itse tautia. Nuorilla ja melko terveillä ikäihmisillä on onneksi kehossaan luonnollinen, suuri parannusvoima: Se pystyy voittamaan viruksia ja torjuu tuntemattomia hyökkääjiä uskomattoman hyvin.

 

Kuinka sitten Suomen sotessa selvittiin? Suomalaiset ovat olleet erittäin onnekkaita koronan alussa ja ovat muutenkin: Julkisen sosiaali- ja terveydenhoidon takia. Myös yksityispuolen hoidolle on annettava suuret kiitokset. Julkinen on aina tehnyt ihmeitä 24/7 ja heti kun korona tuli aloitettiin toimet ketterästi ja nopeasti. Henkilökunnan nahasta on kuitenkin revitty maailman häkellyttävimmät koronantorjutaluvut: He tekivät testausta, jäljitystä ja työntekoa raskaissa eristystamineissa. Kiitosta on annettu nihkeästi – eikä puhettakaan koronan korvausrahasta.

 

On alkanut tuntumaan kornilta tässä tilanteessa, että mahtimiehet maailman huipulta imartelevat pääministeri Sanna Marinia koronaluvuista. Niistä ei pidä sokeutua. Mutta ehkä WHO:n pääjohtaja Terdos Adhanom Ghebreyesus on vieläkin mielissään kun Marin oli nostanut WHO:n vapaaehtoisrahoitusta 5,5 miljoonaan. Ennenkuin hirttäydytään sairaus- ja kuolleisuuslukemiin on monin tavoin tutkittava ja vertailtava eri maiden terveyden- ja sairaudenhoitojärjestelmiä ja sitä oliko WHO:n suosittelema strategiaa testaa, jäljitä, hoida, eristä sittenkään pitävä. Epäilyjäkin on jo kuulunut vääristymisistä.

 

Maanantaina 30.11 oli synkän päivän aamu. Kiltin toimittajan (Yle) myötä HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen saarnasi ja jylisi sydämensä kyllyydestä: Pakkomaskia koko kansalle koska Euroopassakin on ollut. Joka paikassa, kaikissa liikennevälineissä, koko maassa pitäisi olla suut tukittuna tai jollei ole matka-aikeet tyssäävät siihen. Ihmettelen muuten tuota Ruotsalaisen mainitsemaa USA:n tautisuosituksenkeskuksen maskiohjetta yli 2-vuotiaille lapsille. Mistähän näitä älyvälähdyksiä syntyy? Suomessa muistutetaan nuukasti, että taapero- ja sylilapsia on varjeltava saamasta suuhun muoveja ja irtokappaleilta, jotka saattavat tukehduttaa.