tarja pitkänen

Peloton väittelijä, harkitseva mielipidekirjoittaja. Kärkevä alustaja.

 

Vaalit ovat lähellä. Patoutumat purkautuvat ja tilausta on sloganille ”Vähän kuin itseäsi äänestäisit.” Luonnollista siis oli, että kaupunginvaltuutettu Juhani Grönroos äityi hiljan moittimaan valtuutettu Juhani Oksasen kirjoitusta. Oksanen oli ihmetellyt mikä vimma ajaa hyväksi havaittujen lautakuntien toiminnan lopettamista. Kokemäellä tapahtunee niin, että vapaa-aikalautakunta ja sivistyslautakunta survotaan yhteen sekä ympäristölautakunta liitetään tekniseen lautakuntaan. Ja perustetaan uusi elinvoimalautakunta, jota Grönroosin mielestä uusi kaupunginjohtaja sopisi elvyttämään.

 

Jos näin todella on, että Teemu Nieminen vaikuttaa voimakkaasti silloin on varattava mitä pikimmin aika kaupunginjohtajan vastaanotolle: On avattava uusiksi Henrikinhovin vanhusten hyvinvointipalvelujen ja hoitolan alasajo. Tämä tapahtumakulku - alasajo nähtiin keväällä ja tapahtui juuri virkamiesten päätöksellä. On aivan oikein, että Juhani Oksanen arvostelee luottamushenkilöiden eli vaaleilla valittujen ihmisten vallansiirtoa virkamiehille.

 

Ensiksi on kysyttävä miksi Grönroos kiittelee kirjoituksessaan Kessoteen menoa ja sitä, että hallintosääntö saatiin uudistettua. Juuri siksihän se tehtiin, että suuri osa kokemäkeläistä poliitiikkaa taipuu oikeistolaiseksi ja siksi vallansiirto luottamushenkilöiltä sopi toteuttaa. Miksi sitä ei ymmärretä, että mitä vähemmän valtaa on luottamushenkilöillä sitä vähemmän kuntalaisten perustuslaillisten oikeudet toteutuvat. Sitä harvemmassa on valtuutettuja tai lautakunnan jäseniä, joiden puoleen kuntalaiset voivat kääntyä.

 

Tämä ilmiö juuri tulee näkymään SoTe-uudistuksessa, jonka Kokemäki halusi toteuttaa etuajassa ja siksi perusturvalautakunta lopetettiin. On muistettava, että SoTe valtakunnan tasolla on erikoisesti keskustan hellimä hallitohimmeli. Valtuutettu Juha Korkeaoja on kirjoittanut Satakunnan Viikko-lehdessä (20.5.2020) seuraavaa: ”Keski-Satakunta on Satakunnassa ainoa alue, missä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat eri organisaatiossa.”

    
   

Mielestäni on pelkkää toiveajattelua ja ihmeteltävää, että Korkeaoja puhuu organisaatioista kun hänen näin vaalien alla pitäisi vedota ihmisten puolesta - kuntalaisten palvelujen varmistamisesta. Emme ole unohtaneet, että esimerkiksi keskustalaispääministeri Sipilän hallitus ajoi alas alle 3-vuotiaiden subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Me Vasemmistoliitossa Kokemäellä nostimme valtuustoaloitteella asian uudelleen käsiteltäväksi. Aloite ei jälleen kerran taipunut kokemäkeläiseen valtapolitiikkaan. Sittemmin uusi hallitus palautti lasten oikeudet takaisin.

 

On kysyttävä miten valtakunnan kokoomuslainen politiikka ja järjenkäyttö on irrallaan kokoomuksen kuntapolitiikasta esimerkiksi SoTe-uudistuksessa. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori on hiljan arvostellut kovin sanoin Sanna Marinin hallituksen Sote-uudistusta (US 6.10.2020) Vapaavuori sanoo sitä ”Helvetinkoneeksi”, jonka hän uskoo kaatuvan ja joka ”on karannut tolkun ja järjen raameista.”

 

Lopuksi täytyy ihmetellä valtuuutettu Juhani Grönroosin ulostuloa, että Oksanen olisi estänyt keskustelun ja päätöksenteon kunnan ylimmiltä päättäjiltä eli valtuutetuilta. Niin, muistiparka tekee tepposia pitkäaikaiselle valtuutetuillekin. Minä taas muistan monien valtuutettujen käyttäneen viljalti ja usean kerran puheenvuoroja valtuustosalissa. Kovasti on ponnetonta mielestäni kokooomuspolitiikan kirkastamien näin vaalien alla. Grönroos on näpistänyt sormiinsa vieläpä entisen keskustalaiskonkarin opetuksen: ”Kansa on puhunut, pulinat pois.”

 

Tämä lausahdus ei kyllä koske Vasemmistoa: Järkipolitiikassa ja ajastaikaan ollaan ihmisten puolesta Kokemäellä.

 

Kirjoitusta on korjattu yhden virheellisen tiedon vuoksi 17.2.2021 klo 0:03